Online Test      LOGIN      SIGN UP
Forgot your password?
  • UIIC ASSISTANT RECRUITMENT Numerical Ability Study Material

Digitization help student to explore and study their academic courses online, as this gives them flexibility and scheduling their learning at their convenience. Kidsfront has prepared unique course material of Numerical Ability Profit Loss Partnership for UIIC ASSISTANT RECRUITMENT student. This free online Numerical Ability study material for UIIC ASSISTANT RECRUITMENT will help students in learning and doing practice on Profit Loss Partnership topic of UIIC ASSISTANT RECRUITMENT Numerical Ability. The study material on Profit Loss Partnership, help UIIC ASSISTANT RECRUITMENT Numerical Ability students to learn every aspect of Profit Loss Partnership and prepare themselves for exams by doing online test exercise for Profit Loss Partnership, as their study progresses in class. Kidsfront provide unique pattern of learning Numerical Ability with free online comprehensive study material and loads of UIIC ASSISTANT RECRUITMENT Numerical Ability Profit Loss Partnership exercise prepared by the highly professionals team. Students can understand Profit Loss Partnership concept easily and consolidate their learning by doing practice test on Profit Loss Partnership regularly till they excel in Numerical Ability Profit Loss Partnership.


Profit Loss Partnership
A and B deposited together 2000₹ in a Bank at a rate of 5%. After 3 and 4 yr, A and B get equal amounts. What is the share of A ?

a) 1034
b) 1054
c) 1084
d) 1024



Answer
Solution
Correct Answer Is : 1024
Solution Is : Let A`s share be x B`s share = (2000 - x), then Given, x ( 1 + 5/100 )3 = (2000 - x) ( 1 + 5/100 ) x = (2000 - x) (21/20) 20x = 2000 * 21 - 21x x = 42000/(20 + 21) = 42000/41 = 1024.
A man spends one quarter of his income on food, one fifth of it on rent and remaining, which is 231 ₹on other commodities. Find his total income

a) 410₹
b) 420₹
c) 460₹
d) 400₹



Answer
Solution
Correct Answer Is : 420₹
Solution Is : Let total income of man be x, then According to question, x - x/4 - x/5 = 231 ⇒ x ( 1 - 1/4 - 1/5 ) = 231 x ( 20 - 5 -4 /20)= 231 x = 231 * 20 / 11 = 420
If Cost Price of 5 cars is equal to Selling Price of 4 cars. Find the percentage of profit Or loss ?

a) 10 % profit
b) 10 % loss
c) 25 % profit
d) 25 % loss



Answer
Solution
Correct Answer Is : 25 % profit
Solution Is : Let each car costs RS. 100 Cost price of five cars = selling price of four cars Hence , 500 = selling price of 4 cars Selling price of 1 car = 500 / 4 = 125 Profit % = (Selling price - cost price / cost price ) x 100 = (125 - 100 )/100 x 100 = 25 % profit
If Reena sold 12 mobile phones for Rs.1,88,160 which cost Rs.14,056 per phone, what was the total profit made by her?

a) Rs. 19,488
b) Rs. 17,621
c) Rs. 21,014
d) Rs. 18,958



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs. 19,488
Solution Is : Cost of each mobile = 14,056 Cost of 12 mobiles = 14056 x 12 = 168672 Total selling price of 12 mobiles = 188160 Total profit = 188160 - 168672 = Rs. 19,488
The ratio of cost price and selling price is 20:25. The profit per cent is

a) 25
b) 20
c) 125
d) 80



Answer
Solution
Correct Answer Is : 25
Solution Is : Cp/sp=20/25(given) let cp=20x and sp=25x The required profit percent =((sp-cp/c)*100) =((25x-20x/20x)*100)% =(5x/20x)*100% =25%
A trader purchased a ratio at (6/7) the of its marked price and sold it at 14(2/7)% more than its marked price. His gain is

a) 15(1/7)%
b) 28(4/7)%
c) 33(1/3)%
d) None of these



Answer
Solution
Correct Answer Is : 33(1/3)%
Solution Is : Let the marked price is Rs 700 cp=700*(6/7)=Rs 600 sp=700+700(100/7)*(1/100) =700+100=Rs 800 so, the required gain =((sp-cp/cp)*100) =(800-600/600)*100)% =100/3% =33(1/3)%
A florist had 133 roses, she sold 5/7 of them. How many roses had she left ?

a) 58
b) 57
c) 19
d) 38



Answer
Solution
Correct Answer Is : 38
Solution Is : Total roses = 133 she sold = 5/7 Remaining roses = 1- 5/7 =2/7 =113 * 2/7 = 38
If the cost of an article is P after two successive reductions of 20% and 25%, the original price of the article was

a) 4P/5
b) 5P/4
c) 5P/3
d) 3P/5



Answer
Solution
Correct Answer Is : 5P/3
Solution Is : Let the cost price = x First reduction of 20% = x - 20/100 * x = x - 1/5 x => 5x-x/5 => 4x/5 Second reduction 25% = 4x/5 - 25/100 of ( 4x/5) => 4x/5 - 1/4 * ( 4x/5) => 4x/5 - x/5 => 3x/5 According to the question after two successive reduction the cost of article is p So, p=3x/5 Therefore original price (x) = 5/3 p
A fruit merchant makes a profit f 25% selling mangoes at a certain price. If he charges 1 more on each mango he would gain 50%. At first, the price of one mango was

a) 6
b) 5
c) 4
d) 7



Answer
Solution
Correct Answer Is : 4
Solution Is : Let cost price of a mango = x Fruit merchant makes a profit of 25% So, selling price => 125/100 of x => 5/4 x If selling price is increases by 1, then his profit becomes 50% 5/4x + 1 = 150/100 of x, 5/4 x + 1 = 3/2 x 5/4 x - 3/2 x = -1, 5x - 6x/4 = -1 -x = -4, x = 4
Average income of A and B is Rs. 200 and average income of C and D is Rs. 250. The average income of A, B, C and D is

a) 200
b) 10625
c) 125
d) 225



Answer
Solution
Correct Answer Is : 225
Solution Is : Average income of A and B is 200 A + B/2 = 200 A + B = 400 Average income of C and D is 250 C + D /2 = 250 C + D = 500 From Eqs. (i) and (ii), we get A + B + C + D = 400 + 500 = 900 Now average income A, B, C and D is = A + B + C + D/4 900/4 = 225.