Online Test      LOGIN      SIGN UP
Forgot your password?
  • Class 6 Maths Study Material

An Educational platform for Preparation and Practice Class 6. Kidsfront provide unique pattern of learning Maths with free online comprehensive study material in the form of QUESTION & ANSWER for each Chapter of Maths for Class 6. This study material help Class 6, Maths students in learning every aspect of Playing with Numbers . Students can understand Playing with Numbers concept easily and consolidate their learning by doing Online Practice Tests on Maths, Playing with Numbers chapter repeatedly till they excel in Class 6, Playing with Numbers . Free ONLINE PRACTICE TESTS on Class 6, Playing with Numbers comprise of Hundreds of Questions on Playing with Numbers , prepared by the highly professionals team. Every repeat test of Playing with Numbers will have new set of questions and help students to prepare themselves for exams by doing unlimited Online Test exercise on Playing with Numbers . Attempt ONLINE TEST on Class 6,Maths, Playing with Numbers in Academics section after completing this Playing with Numbers Question Answer Exercise.


Unique pattern

  • Topic wise: Playing with Numbers preparation in the form of QUESTION & ANSWER.
  • Evaluate preparation by doing ONLINE TEST of Class 6, Maths, Playing with Numbers .
  • Review performance in PRACTICE TEST and do further learning on weak areas.
  • Attempt repeat ONLINE TESTS of Maths Playing with Numbers till you excel.
  • Evaluate your progress by doing ONLINE MOCK TEST of Class 6, Maths, All TOPICS.


Playing with Numbers
The HCF of 36, 27 and 45 is

a) 2
b) 6
c) 9
d) 27



Answer
Solution
Correct Answer Is : 9
Solution Is : Factors of 36 = 2 x 2 x 3 x 3 factors of 27 = 3 x 3 x 3 factors of 45 = 5 x 3 x 3 Thus, HCF of 36, 27 and 45 = 3 x 3 = 9.
Three pairs of prime numbers whose difference is 2 are

a) (0, 2), (2, 4) and (4, 6).
b) (1, 3), (3, 5) and (5, 7).
c) (1, 3), (5, 7) and (9, 11).
d) (3, 5), (5, 7) and (11, 13).



Answer
Correct Answer Is : (3, 5), (5, 7) and (11, 13).
Solution Is :
First three multiples of 8 are

a) 1, 2 and 3.
b) 2, 4 and 6.
c) 8, 16 and 24.
d) 8, 16 and 32.



Answer
Solution
Correct Answer Is : 8, 16 and 24.
Solution Is : 8 * 1= 8 8 * 2= 16 8 * 3= 24 Therefore, first three multiples of 8 will be 8, 16 and 24.
First three common multiples of 4 and 6 are

a) 1, 2 and 3.
b) 2, 4 and 6.
c) 12, 24 and 36.
d) 12, 30 and 46.



Answer
Solution
Correct Answer Is : 12, 24 and 36.
Solution Is : The multiples of 4 = 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, … The multiples of 6 = 6, 12, 18, 24, 30, 36, … Therefore, first three common multiples of 4 and 6 = the numbers which occur in both the lists = 12, 24 and 36.
The product of first three consecutive natural numbers is divisible by

a) 10
b) 4
c) 5
d) 6



Answer
Solution
Correct Answer Is : 6
Solution Is : First three consecutive natural numbers are 1, 2 and 3. So, their product = 1 x 2 x 3 = 6 which is divisible by 6.
The smallest number, which has first four different prime factors, is

a) 24
b) 158
c) 210
d) 999



Answer
Solution
Correct Answer Is : 210
Solution Is : First four prime numbers = 2, 3, 5, 7 Therefore, the required number = 2 x 3 x 5 x 7 = 210.
The number of multiples of 50 is

a) Limit less.
b) 200
c) 150
d) 100



Answer
Correct Answer Is : Limit less.
Solution Is :
Ashima purchases two bags of fertilizer. If the weights of fertilizer are 63 kg and 27 kg, then the maximum value of weight which can measure the weight of the fertilizer when used an exact number of times, is

a) 6 kg.
b) 7 kg.
c) 8 kg.
d) 9 kg.



Answer
Solution
Correct Answer Is : 9 kg.
Solution Is : Maximum value of the required weight = HCF of 63 and 27 = 9 kg
A milkman has 30 litres milk in one container and 50 litres in another. The capacity of a container used in measuring the milk of both the container when used an exact number of times, is

a) 15 litres.
b) 10 litres.
c) 5 litres.
d) 1 litre.



Answer
Solution
Correct Answer Is : 10 litres.
Solution Is : Prime factorization of 30 = 2 x 3 x 5 Prime factorization of 50 = 2 x 5 x 5 HCF of 30 and 50 = 2 x 5 = 10 Maximum capacity of the required container = 10 litres
The smallest composite number is

a) 2
b) 1
c) 3
d) 4



Answer
Correct Answer Is : 4
Solution Is :