Online Test      LOGIN      SIGN UP
Forgot your password?
  • Class 5 Maths Study Material

An Educational platform for Preparation and Practice Class 5. Kidsfront provide unique pattern of learning Maths with free online comprehensive study material in the form of QUESTION & ANSWER for each Chapter of Maths for Class 5. This study material help Class 5, Maths students in learning every aspect of Profit and Loss. Students can understand Profit and Loss concept easily and consolidate their learning by doing Online Practice Tests on Maths,Profit and Loss chapter repeatedly till they excel in Class 5, Profit and Loss. Free ONLINE PRACTICE TESTS on Class 5, Profit and Loss comprise of Hundreds of Questions on Profit and Loss, prepared by the highly professionals team. Every repeat test of Profit and Loss will have new set of questions and help students to prepare themselves for exams by doing unlimited Online Test exercise on Profit and Loss. Attempt ONLINE TEST on Class 5,Maths,Profit and Loss in Academics section after completing this Profit and Loss Question Answer Exercise.


Unique pattern

  • Topic wise:Profit and Loss preparation in the form of QUESTION & ANSWER.
  • Evaluate preparation by doing ONLINE TEST of Class 5, Maths,Profit and Loss.
  • Review performance in PRACTICE TEST and do further learning on weak areas.
  • Attempt repeat ONLINE TESTS of Maths Profit and Loss till you excel.
  • Evaluate your progress by doing ONLINE MOCK TEST of Class 5, Maths, All TOPICS.


Profit and Loss
If a cost price of a pencil box is Rs.67 and selling price is Rs.70.Is there is profit or loss?

a) Rs.2
b) Rs.3
c) Rs.4
d) RS.5



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs.3
Solution Is : C.P = RS.67 , S.P = Rs.70 As, S.P >C.P it means profit .profit = S.P-C.P = Rs.3
Find profit or loss: C.P = Rs.870 and S.P = Rs.770

a) RS.180
b) Rs.150
c) Rs.120
d) Rs.100



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs.100
Solution Is : C.P = RS.870 , S.P = Rs.770 As, C.P > S.P it means loss. Loss = C.P - S.P = Rs.100
Fill in the blanks: If S.P > C.P then there will be

a) Profit
b) Loss
c) Not sufficient data
d) None of these



Answer
Solution
Correct Answer Is : Profit
Solution Is : Profit = S.P - C.P
If cost price of an article is Rs.560 and its selling price is Rs.430.Find profit or loss?

a) Rs.200
b) RS.150
c) Rs.130
d) RS.120



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs.130
Solution Is : Loss = c.p - s.p = Rs.560 - Rs.430 = RS.130
A shopkeeper buys a TV at Rs.42000 and sells it a Rs.45000.What is his profit or loss?

a) RS.2500
b) Rs.3000
c) Rs.4500
d) RS.2000



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs.3000
Solution Is : C.P = Rs.42000 S.P = Rs.45000 As S.P > C.P So he makes profit profit = S.P - C.P = Rs.3000
A carpenter bought a table for Rs.6520 and he sold it to a customer at Rs.6200.Find the loss he did in this transaction?

a) RS.302
b) RS.420
c) RS.350
d) Rs.320



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs.320
Solution Is : Loss = C.P - S.P = 6520 - 6200 = Rs.320 therefore loss of the carpenter is Rs.320
Fill in the blanks: If S.P < C.P then there will be

a) Profit
b) Loss
c) Not defined
d) None of these



Answer
Solution
Correct Answer Is : Loss
Solution Is : Loss = C.P - S.P
A man bought a android mobile phone online at Rs.32000 .At what price it should be sold to get a profit of Rs.2000?

a) Rs.30,004
b) RS.32,000
c) Rs.34,000
d) RS.30,400



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs.34,000
Solution Is : C.P = RS.32000 Profit = Rs.2000 Therefore , Selling price = C.P + Profit = Rs.32000+Rs.2000 = Rs.34000 It should be sold at Rs.34,000
A shopkeeper sold a pencil box for Rs.88 at a loss of Rs.12.Find the cost price of a box ?

a) Rs.100
b) RS.200
c) Rs.150
d) RS.300



Answer
Solution
Correct Answer Is : Rs.100
Solution Is : Selling price of box = Rs.88 Loss = Rs .12 Therefore , cost price of a box = selling price+ loss = Rs.88 + Rs.12 = Rs.100
Ram bought 18 copies of a novel .he sold each of them at Rs.320 and thus made a profit of Rs.60.What was the cost price of a novel?

a) RS.459
b) Rs.500
c) Rs.457
d) RS.475



Answer
Solution
Correct Answer Is : RS.475
Solution Is : Selling price of 18 copies of novel = 18 x 320 = Rs.5760 Cost price = Selling price -profit = 5760- 60 = Rs.5700 Therefore, price of one novel = 5700/12 = Rs.475